ceruire   Prima persoana care a aplicat un strat de grasimi sau de ceara pentru protectia vopselei a fost un constructor de trasuri european. Aceasta traditie a durat peste 100 de ani si este inca cea mai buna cale de a proteja vopseaua "trasurilor" moderne fara cai, care sunt masinile de astazi. In zilele noastre, vopseaua multi strat de pe masina dumneavoastra, de la primul si pana la ultimul strat de vopsea (lac), este de numai un milimetru. Neglijenta in ceea ce priveste finetea stratului de vopsea, va conduce la deteriorarea, matuirea si pierderea stralucirii acesteia. Radiatiile si energia ultravioleta, ploile acide, sarea, poluarea atmosfeica, fluidele insectelor si excrementele pasarilor poarta un razboi consecvent si de durata cu finisajele automobilului dumneavoastra. In aceste conditii, ceruirea realizeaza o bariera transparenta si usor de aplicat intre suprafata finisajului si actiunea mediului ostil. 

    Ceruirea face de asemenea ca masina dumneavoastra, noua sau mai veche, sa arate mult mai bine. Ceara de calitate combina acum uleiurile imbogatite, ce "uda" suprafata cu ceara braziliana de carnauba, si polimerii moderni cu o inalta stralucire de calitate. Ceara poate fi realizata din produse naturale, de obicei carnauba braziliana, sau din produse sintetice cu polimeri si rasini sintetice. In alegerea unei ceri trebuie sa fie luati in considerare mai multi factori, si anume: 

Cerurile Carnauba 

   Carnauba provine din frunzele lungi si tepoase ale palmierului numit "Copacul vietii" (Copernica Cerifera) originar din nordul Braziliei. Ea este cea mai transparenta, cea mai rezistenta si cea mai pura ceara naturala. Ceara de masina cu continut de carnauba tinde sa produca o stralucire mai adanca, mai intunecata si mai bogata, care este descrisa de obicei ca producand un efect "tridimensional". 

   Multi entuziasti si proprietari de showroom prefera stralucirea cerurilor cu carnauba, in special pentru negru, rosu si culorile inchise. Cerurile cu carnauba " rup apa" in mod spectaculos, absorb continutul acid al ploilor acide si ascund urmele circulare de pe vopsea.
   Dintre dezavantajele cerurilor cu carnauba am putea aminti ca ele nu sunt atat de rezistente ca si cerurile sintetice.            Depinzand foarte mult de clima locala, ele pot dura 30 - 90 de zile (pastele depasesc de obicei produsele lichide in continutul lor de ceara). Unele ceruri carnauba sunt ceva mai greu de aplicat si de lustruit. Apoi, aceste ceruri pot fi capricioase, lasand uneori, sub anumite temperaturi dare, dungi. 

Cerurile sintetice 

   Aceste ceruri sunt realizate din polimeri moderni si rasini acrilice, oferind maximum de durabilitate si o aplicare usoara. Cerurile sintetice pot dura pana la sase luni de zile sau mai mult si, in general, se curata si se lustruiesc foarte usor. Aceste ceruri, care se mai numesc uneori si selant-uri, creaza o stralucire foarte intensa si sunt rezistente la "innourare" si "urme de lustruire" (efecte neplacute).

   In ciuda calitatilor lor, cerurile sintetice sunt percepute ca fiind lipsite de adancime si bogatie. Folosite pentru ceruirea masinilor negre pot conferi acestora straluciri sterile de un alb-argintiu in lumina directa a soarelui. In plus, chiar si asa numitii "polimeri oglinda" pot lasa urme de lucruire si pot colecta in locurile unde sunt lacune de vopsea.

Ceruri aplicate dintr-un singur pas 

   Multe branduri de ceruri cu carnauba sau sintetice pot fi cumparate cu sau fara agenti de curatare. Daca veti folosi un polish inainte de ceruire, alegeti o ceara pura, fara curatatori. Aceasta formula va produce o stralucire mai mare si va dura mai mult. Daca nu aveti timpul necesar pentru a executa polish-ul separat, alegeti un produs de finisare intr-un singur pas. Produsele intr-un singur pas pot face o treaba excelenta in mentinerea finisajelor noi dar nu pot indeparta matuiala de pe masinile vechi, oxidarile, si nu pot reconditiona vopseaua neglijata.