Daca doriti sa aflati care este diferenta dintre polisare si ceruire si care dintre aceste operatiuni trebuie facute prima data, citit cu atentie urmatorul articol.
Polisarea si ceruirea sunt doua operatiuni diferite, menita sa protejeze vopseaua caroseriei automobilului dumneavoastra. Aceste proceduri, chiar daca ocupa destul de mult timp, sunt usor de facut chiar acasa la dumneavoastra. Aceste doua operatiuni va pot pastra masina intr-o forma impecabila, iar daca le executati cu regularitate, masina va arata ca si noua, o perioada indelungata de timp.
Polisarea
Polisarea unui autoturism trebuie sa aiba loc inainte de ceruire. Aceasta operatiune se foloseste peste a elimina grasimea, murdaria si zgarieturile care nu pot fi eliminate printr-o simpla spalare. Solutiile pentru polisare pot fi achizitionate sub forma de creme, spray-uri sau lichide, dar toate contin solventi care vor indeparta impuritatile.
Polisarea este diferita de ceruire deoarece prin polisare se va indeparta murdaria, dar nu ofera nici o protectie. Dupa cum am specificat si mai sus, procesul de polisare trebuie sa aibe loc neaparat inainte de ceruire.
Aplicati solutie de polisare din abundenta pe o bucata de carpa curata si lustruiti caroseria folosind miscari circulare. De asemenea, puteti folosi un aparat electric special pentru polisare. Acesta va poate usura munca. Cand polisati un autoturism trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece daca insistati prea mult asupra unei parti, puteti lua prea mult din stratul de vopsea.
Ceruirea
Ceruirea este o operatiune ce are loc dupa polisare si spalare, si este folosita pentru a adauga un strat de protectie si stralucire caroseriei. Ceara este oarecum o solutie de etansare a vopselei. Ceara va proteja masina impotriva razelor ultraviolete si va bloca asezarea prafului. De asemenea, ceara va reduce umezeala de pe vopsea, reducand riscul de coroziune.
In ultima vreme exista numeroase zvonuri ca ceara poate deteriora vopseaua si caroserie. Nu este asa, daca folositi o ceara de buna calitate care contine ingrediente naturale. Din contra, daca veti cerui cu regularitate masina, ii veti putea creste durata de viata a caroseriei. Este recomandat sa nu aplicati foarte multa ceara. Aplicati doar un strat subtire folosind un burete sau o carpa curata moale.
Cand sa apelam la polisare sau ceruire?
Polisarea si ceruirea depind de nevoile autoturismului vostru. Daca caroseris prezinta multe sgarieturi si rugina, atunci polisarea este o buna alegere. Dupa cum am mai precizat, dupa polisare si spalare, ceruirea va oferi vopselei un strat subtire de stralucire si protectie. Este recomandat sa ceruiti masina aproximativ o data la trei luni de zile. Polisarea trebuie sa aibe loc doar cand observati probleme notabile.
In mod normal, dupa o spalare dar inainte de ceruire, puteti inspecta vizual starea caroseriei pentru a vedea daca este nevoie de polisare sau nu. Prin elminarea rapida a zgarieturilor si ruginii prin polisare, reduceti riscul de deteriorare a vopselei si caroseriei. Zgarieturile care sunt lasate “netratate” pot incepe sa rugineasca si se pot transforma in timp in mici gauri in caroserie.
Inaintea de a folosi o solutie de polisare sau ceruire, cititi cu atentie eticheta produsului si incercati-l doar pe o portiune mica. Ingredientele folosite la fabricarea acestor produse sunt foarte variate si pot afecta vopseaua masinii in diferite moduri.
sursa: autozvon.com