Aceasta este o afacere care va aduce câştig din curatarea de maşini murdare. Spălătoria auto este o afacere de succes deoarece raspunde la o cerere din ce în ce mai mare, cheltuielile de start-up sunt relativ accesibile, conducerea afacerii nu necesita cunoştinţe de strictă specialitate, mărimea, amploarea, diversificarea afacerii poate să difere substanţial astfel încât afacerea să poată fi abordată de la capacitatea de spălare clasică, cu compresor, simultan a 2-3 maşini, la adevarate centre de
înfrumuseţare auto.

Tipuri de spălătorii :

  •  spălătorii clasice cu jet de apă şi cu frecarea manuală, folosind perii şi lavete, a caroseriei;
  •  spălătorii cu jet de apa cu inalta presiune, fara frecarea manuala sau cu perii mecanice a caroseriei,
  •  spălătorii automate (cu perii mecanice – masini automate),
  •  spălătorii chimice (uscate) care pot fi organizate în centre mobile sau fixe,
  •  saloane de infrumusetare auto in care serviciile de spalare sunt secundare faţă de serviciile speciale de cosmetizare a maşinii 

    În concluzie, e loc pentru toţi : practic afacerea începe de la „iniţiativa micuţilor spălători de parbrize care ne agasează prin intersecţiile patriei” până la spălătoriile automate pentru autocare sau TIR-uri ori excentricităţile de marketing gen stripteas - spălarea capotei cu „balcoanele” -, dar nu despre asta doresc să vă dau idei!

Capital iniţial:
   Costurile initiale pentru pornirea afacerii sunt legate de gasirea unui spatiu si amenajarea lui, acestea crescand odata cu numarul rampelor pe care le va avea spalatoria. O spalatorie auto presupune minim 40 de metri patrati, cel putin 10.000 de euro si trei angajati. Cam acesta este minimul cu care un intreprinzator poate demara o afacere tot mai profitabila, pe fondul vanzarilor de autoturisme in crestere.

  •    Terenul va fi inchiriat in cazul in care nu detineti o loc bun pentru vad comercial. Asigurati-va intai ca Primaria este de acord ca acolo sa se construiasca o spalatorie non-stop. Chiriile pot varia de la 300 la 700 de euro pe luna pentru un spatiu mai rasarit, bani care se vor amortiza rapid. Puteţi închiria un spaţiu construit şi care s-ar preta adaptării ca spălătorie auto, caz în care costul chiriei, pentru un spaţiu cu acces la utilitati si cu un bun potential de piata, in suprafata de de circa 60 mp poate să fie circa 1.000 euro lunar.
  •  Amenajare: cea mai buna varianta este o prelata din material plastic inscriptionata cu logo-ul firmei , din care se face un acoperis ca de cort, dar si separatia dintre 4-5 rampe de spalatorie. Este usor de intretinut si se pot aduce o multime de modificari, numai scheletul este metalic. (400-500 de euro)
  •  Aparatura: 4-5 compresoare de jet cu presiune, 150-200 de euro bucata. Ratele sau second-hand vor fi printre optiunile de baza. Nu va zgarciti sa cumparati 2-3 compresoare care sa faca cu schimbul. Racordarea la utilitati si izolarea peretilor (daca se utilizează o construcţie din zidărie în care serviciile se pot acorda şi în perioada rece) costa aproximativ 2.500-5.000 de euro. Instalatiile de spalare pot fi noi sau second-hand, eventual luate în leasing sau cu plata în rate.
  •  Consumabile: detergenti auto, bureţ şi lavete de calitate cumpăraţi en-gros. Cu 200 de euro vă ajung cel puţin 2 luni.
  •  Resurse umane: De preferat sunt tineri din afara orasului, platiti cu salariul minim pe economie, pentru ca daca se pricep, pot castiga si de 4 ori salariul din bacsisurile de la clienti. Toata lumea este multumita : DVS. - clientii multi si fidelizati ; SPALATORUL - castiga bine si lucreaza din placere :
    •     CLIENTUL - are incredere si pleaca multumit. Pentru început ar putea fi angajaţi trei oameni, iar pentru fiecare este necesar echipament de protecţie de 30-50 Euro.
  •   Cheltuieli pentru electricitate/motorină/apă: în funcţie de cât consumaţi, evident, acestea sunt cheltuieli variabile şi sunt relativ proporţionale cu veniturile realizate.
  •   Compresoarele pe motorina consumă puţin, dar mai dau rateuri iarna, cele electrice sunt silenţioase şi fiabile, dar vă golesc buzunarele. Apa - in general 10- 15 litri de apă spală bine o maşină (spălat exterior), dacă se folosesc compresoare cu pulverizare fină. Consumul poate să treacă de 50 – 100 l apă în cazul spălării clasice. Şi tarifele la apa sunt în creştere. Recircularea apei ar putea fi o solţie.
  •   Pentru a obţine avizul de mediu este necesară filtrarea apei reziduale prin separarea/decantarea uleiurilor. Recuperarea şi refolosirea apei pentru spălare necesită investiţii suplimentare, dar aceste costuri se justifică pe deplin datorită creşterii profitabilităţii afacerii.

 

  •   O investiţie într-o spălătorie performantă, care poate servi autovehiculelor de forme şi dimensiuni variate, spălând fără frecare mecanică, utilizând doar acţiunea combinată a unor soluţii chimice speciale, care dizolvă depunerile de pe maşină şi a jeturilor de apă rotative sub înalta presiune, necesită un efort de minim 120.000 Euro


    Vânzări prognozate:
  O maşină se spală interior/exterior în 20-30 de minute. Un spălat exterior este 3 Euro, interior inca 2 Euro, spalat motor 5-7 Euro, curaţat feţe uşi, tapţerie scaune cam 8-9 Euro. La capitolul alte servicii puteţi convinge clientul ca ii trebuie un bradulet dezodorizant, inca 1 Euro, o cafea 0,5 Euro (o puteţi oferi gratuit pentru comenzi mai mari de .... euro). În medie vorbim de 4-5 Euro in 20 de minute. Se lucreaza non-stop in doua schimburi, faceti calculul. Servicii mai pretenţioase scot mai mulţi bani din buzunarul clienţilor : polish exterior - minimum 14-15 Euro, degresat jante 2,5 Euro. Politica de preţ
este uşor de stabilit cunoscând preţurile practicate în zonă. Clienţii şi nevoile specifice ale acestora sunt uşor de identificat. Aplicând un mix de marketing adecvat este relativ uşor să-i atrageţi şi să-i fidelizaţi. Majoritatea spălătoriilor pe care le cunosc lucrează non stop (în perioada de vreme favorabilă) chiar fără să facă aceste eforturi.
   Rentabilitatea afacerii este de minim 30%. Afacerea mai prezintă şi avantajul că vă permite practic dimensionarea veniturilor înregistrate în contabilitate funcţie de cheltuieli.

Situaţia pieţei:
   Acest timp de afacere este o investiţie sigură, prin prisma faptului că avem străzi pline de gropi, iar
praful, noroiul şi alte „mizerii” sunt ca la ele acasă. După cel mult două zile, o maşină care a stat toată
această perioadă în parcare, chiar pe timp frumos, este prăfuită şi numai bună de o nouă spălare.
Maşinile care circulă intens, de exemplu taxiurile, necesită spălare zilnică dacă ţin la blazon. Orice
deplasare mai lungă necesită o spălare datorită cel puţin insectelor care sunt strivite de caroserie şi
parbriz. Standardele din ce în ce mai înalte ne obligă să renunţăm definitiv la spălarea maşinii lângă
bloc, în parcare şi ne transformă în mod sigur în clienţi ai spălătoriilor.
Concluzie : piaţă favorabilă, în creştere pronunţată şi pe termen lung !

Factori de succes:
   Dacă spalatoria este poziţionată şi într-o zonă comercială, succesul mai depinde de o singură variabilă:
vremea buna !

Factori de risc:
   Principala problema in derularea unei astfel de afaceri o constituie atât cerinţele tot mai ridicate ale
agenţiilor de protecţie a mediului şi a primăriilor pentru conformarea cu standardele europene, cât şi
costul ridicat al apei şi a energiei, materiile prime de bază.

Dezvoltarea afacerii in franciză :
   Spălătoria auto poate fi o afacere profitabila dacă serviciile oferite sunt de calitate şi conving clienţii să
mai treacă pragul. Pentru a va asigura de acest lucru, vă puteti deschide una în sistem de franciză.
   Una din firmele specializate în promovarea francizelor propune două variante. Astfel, aveţi de ales
între o spălătorie "ambulantă", ale carei costuri sunt relativ reduse, şi un "salon de cosmetică" auto, în
cazul în care dispuneţi de mai multi bani şi de spaţiu.