Neglijate, neintretinute sau nefolosite, cauciucurile se usuca in profunzime, se decoloreaza si eventual se crapa si se taie/se foarfeca. Degradarea prin imbatranire este o problema care ii costa milioane de dolari pe proprietarii autobuzelor, autoutilitarelor, tirurilor si, de asemenea, ai automobilelor clasice care sunt parcate/stationate pentru perioade mai lungi de timp. 

   Factorul major care conduce la degradarea pneurilor sau a altor materiale sintetice precum si a ornamentelor din cauciuc este ozonul, un gaz fara miros, component al aerului pe care il respiram. Cand acesta este combinat cu razele ultraviolete ale soarelui se produce o reactie de oxidare care ataca polimerii si cauciucul. 

   Pentru a proteja cauciucul impotriva ozonului si a ultravioletelor, o molecula stabilizatoare, numita si "agent de absortie", este amestecata in polimerul pneului. Agentii de absortie actioneaza capturand si absorbind radiatiile ultraviolete, convertindu-le in caldura si disipand-o nedistructiv. Toti fabricantii de cauciucuri folosesc acelasi agent de absorbtie : negrul de fum. Iata de ce toate cauciucurile sunt negre. 

   Acesti agenti de absorbtie sunt consumabili in sensul ca se transforma in acest proces de convertire a ultravioletelor in caldura. Pe masura ce negrul de fum isi pierde abilitatea de protectie/conversie, el isi transforma culoarea in gri. Acesta este unul dintre motivele pentru care culoarea neagra a cauciucurilor se modifica albindu-se odata cu imbatranirea. 

   Pentru a le proteja si mai bine impotriva actiunii ozonului, fabricantii de cauciucuri adauga un compus de ceara in formula lor. Pneurile isi modifica forma elastica in timpul rularii, determinand migratia moleculelor de ceara catre suprafata. Acestea formeaza o bariera protectoare intre aer ( ozon si oxigen ) si polimerul pneurilor. In limbajul de specialitate acest proces poarta numele de "blooming". 

cauciucuri_400

   Cand cauciucurile sunt parcate/nerulate pentru o lunga perioada, procesul de "blooming" nu se petrece si ozonul isi incepe atacul asupra polimerului. Printr-o actiune concertata a ultravioletelor si a ozonului, degradarea este accelerata, rezultand uscarea, decolorarea si craparea cauciucului.