Interiorul unei masini este cel mai important pentru conducatorul auto. Acesta trebuie sa conduca intr-un mod cat mai placut si sa aiba confortul de care are nevoie pentru a conduce in cele mai bune conditi, iar un interior care este murdat si neatractiv, nu poate sa duca decat la o experienta negativa pentru toti pasagerii. Nu toti detinatorii de autovehicule au resursele necesare pentru a curata interiorul propriei masini la o spalatorie profesionista. Odata cu trecerea timpului interiorul masinii se deterioreaza, fetele de usi se murdaresc si se pateaza, iar tapiteria se murdareste, prezentand multe alte defectiuni.
Putem clasifica interiorul masinii in 10 sectiuni:
1. Covorasele si podeaua;
2. Parbriz, luneta si geamuri laterale;
3. Ceasurile de bord;
4. Volanul si schimbatorul de viteze;
5. Plafonul;
6. Portbagajul;
7. Ornamentele interioare;
8. Instalatia de climatizare;
9. Scaunele;
10. Protejarea interiorului pe termen lung.
Covorasele si podeaua. Aceste elemente ale masinii au parte de cea mai mare uzura in timp, deoarece atunci cand ne urcam in masina cu incaltarile, nisipul, namolul si umezeala de pe acestea duc, in timp, la deterioarea si patarea covoraselor, cat si a mochetei masinii. Cea mai uzata parte, este cea a soferului, unde aceste presuri auto, cu timpul incep sa se deterioreze, iar daca acestea nu se schimba la timp, se poate deteriora si mocheta. Pentru a curata aceste covorase auto avem nevoie de 3 lucruri: aspirator, un recipient cu apa calda, solutii auto speciale pentru curatare sau daca nu dispuneti de resurse financiare puteti folosi Vanish, dero, Biocarpet si carpe sau lavete uscate ideal din bumbac sau o perdea pentru mocheta.
Curatarea se face in 3 etape:
a) introducerea aspiratorului;
b) curatarea mochetei;
c) curatarea covoraselor.
Introducerea aspiratorului. In aceasta etapa se scot covorasele si tot ceeste in masina pentru a putea avea acces peste tot. Se foloseste aspiratorul foarte bine pe mochete pana nu mai raman impuritati. De preferat ar fi sa fie un aspirator foarte puternic pentru a putea aspira si mizeria si praful care se afla sub mocheta. Dupa acesta etapa urmeaza curatarea mochetei.
Curatarea mochetei. Mocheta auto are nevoie de un tratament special. In aceasta etapa vom avea nevoie asa cum am mentionat mai sus de un recipient cu apa calda, solutii pentru curatare, perie si lavete. Se freaca suprafata cu solutii de curatare puse in apa calda pana cand toata mizeria dispare. Daca dispuneti si de un aspirator uscat/umed ar fi perfect deoarece puteti aspira toata mizeria din mocheta dupa ce o dati cu solutiile pe care le aveti la indemana.
Curatarea covoraselor. Desi multi dintre noi nu dam importanta covoraselor pentru picioare, acestea sunt foarte importante pentru pastrarea si bunastarea mochetei originale a masinii. Covorasele au rolul de a stopa patrunderea mizeriei si apei in perioada de iarna in mocheta.
Pentru detinatorii de masini care au covorasele originale din material este indicat ca pe perioada de iarna sau atunci cand ploua sa nu le folosim si sa ne luam unele din cauciuc sintetic, ideal cu margini pentru a putea tine apa sau mizeria astfel incat aceasta sa nu ajunga la mocheta. Aceste covorase se curata foarte usor chiar sub jet de apa si se pot lasa la soare pentru a se usca in totalitate.
Parbrizul, luneta si geamurile laterale. Aceste parbrize auto joaca un rol important in vizibilitatea conducatorului auto. Daca parbrizul este crapat sau fisurat, in cazul unui accident, din cauza acelei fisuri, airbag-urile frontale s-ar putea sa nu mai fie actionate. Pe luneta nu trebuie lipite abtibilduri care sa afecteze vizibilitatea. Curatea acestora consta in spalarea si folosirea de solutii speciale pentru geamuri.
Ceasurile de bord. In cazul ceasurilor de bord, tot ce trebuie sa facem este sa luam o carpa umeda si sa stergem praful care se depune pe geamul de protectie. Acest praf nu trebuie sters cu o carpa uscata, deoarece riscam sa zgariem geamul de protectie, acesta fiind confectionat dintr-un material care se zgarie foarte usor.
Volanul. Volanul este o alta parte importanta, deoarece atunci cand ne urcam in masina acesta este primul lucru pe care punem mana. Datorita uzurii foarte intense volanul se deterioreaza foarte repede, iar pielea se crapa sau se pierde din luciu. Pe volan se afla in jur de 80 de bacterii. Pentru a impiedica o astfel de degradare recomandam sa folositi o husa auto pentru volan.
Schimbatorul de viteze este cel de-al doilea element al masinii noastre pe care se afla microbi. Pentru curatarea si pastrarea acestuia in conditii cat mai bune, se recomanda stergerea lui de fiecare data cand facem curat in masina.
Plafonul. Acesta se murdareste foarte usor datorita materialului textil de culoare deschisa din care este fabricat. Fie ca este vorba de praf, de mainile murdare ale pasagerilor sau de o pata de suc, plafonul este foarte sensibil datorita spumei cu care este lipit materialului, iar daca petele nu sunt curatate la timp, acestea pot duce la deterioarea completa a acestuia.
Recomandat este, ca atunci cand observati o pata pe plafonul masinii dumneavoastra, sa curatati imediat pentru a evita deteriorarea.
Portbagajul auto. Este locul unde se aduna cei mai multi microbi si mirosuri neplacute. Pentru curatarea portbagajului este indicat sa se scoata tot din el: tavita din plastic care are rolul de a mentine mizeria si apoi sa se aspire tot praful de pe toata suprafata, mai ales cel din locasul unde se afla roata de rezerva.
Ornamentele interioare. Pe masura ce tehnologia evolueaza, la fel se intampla si cu masinile. Daca la inceput ornamentele interioare erau facute din fier sau un plastic de calitate foarte proasta, acum aceste ornamente sunt din lemn sau fibra de carbon, materiale ce dau masinii un aspect vizual frumos.
Instalatia de climatizare. Aceasta instalatie de climatizare odata cu trecerea timpului aduna microbi si praf. Un motiv ar fi faptul ca nu este curatata la timp instalatia de AC sau DubluClimatronic, aspect ce conduce la aparitia in interiorul masinii a unui miros neplacut. De aceea este indicat ca la o anumita perioada de timp, filtrele si instalatia de climatizare sa fie curate cu ajutorul unei solutii speciale. Aceasta solutie este desfacuta in interiorul masinii, apoi se seteaza butonul pentru recircularea aerului, astfel putandu-se curata sistemul de AC.
Scaunele. Acestea sunt la fel de importante ca si restul componentelor din masina. Scaunele dau un aspect frumos masinii daca sunt curate si nu sunt zgariate sau patate. Multi soferi nu stiu cum sa coboare din masina si astfel scaunele sunt avariate sau se mananca in masina si acestea sunt patate cu diverse mancaruri. Pentru a avea o tapiterie interioara curata, scaunele pot fi protejate cu ajutorul unor huse speciale pentru modelul dumneavoastra de masina. Pentru masinile a caror tapiterie este din piele exista solutii speciale care protejeaza pielea de mizerie, zgarieturi si mai ales de caldura din timpul verii sau frigul iernii.
Urmand aceste sfaturi si aplicandu-le intr-un mod regulat, veti avea o masina curata. Voi stiti cum sa aveti grija de interiorul masinii voastre?
sursa: autokappa.ro