Caroseria, motorul si componentele unui autoturism imbatranesc odata cu trecerea timpului. Cand se intampla acest lucru, farurile autoturismului vostru se ingalbenesc si au nevoie de o reconditionare. Curatarea farurilor nu va da doar un aspect placut masinii voastre, dar va poate oferi un grad ridicat de siguranta atunci cand circulati pe timp de noapte. Exista posibilitati multiple de a scapa de acel plastic ingalbenit care obtureaza lumina farurilor.

Pe piata exista numeroase produse pentru curatarea farurilor. Pentru a reconditiona farurile asa cum va vom explica mai jos, aveti nevoie de solutie de spalare a parbrizelor cu pulverizator, hartie sau banda adeziva, diferite tipuri de smirghel (foarte fine), prosoape uscate, solutie de lustruire (polish), aparat de lustruire.

Pasii ce trebuie urmati:

  • Prima data este necesar sa curatati foarte bine farul cu o carpa curata si solutie de spalat parbrizul, pentru a indeparta orice murdarie sau urme de noroi si insecte. Dupa spalarea farurilor, stergeti-le cu o carpa si asigurati-va ca sunt complet uscate.
  • Folositi banda adeziva pentru a proteja zonele din imediata apropiere a farurilor. Aceasta este o masura de precautie foarte importanta, deoarece previne slefuirea si deteriorarea copselei de pe caroseria masinii.
  • Folosind smirghelul cel mai fin, frecati farul dintr-un lateral in altul. Cu cealalta mana pulverizati lichid de parbriz. Fiti atenti sa nu atingeti orice alta parte a caroseriei. Fititi atenti astfel incat bucata de smirghel sa fie intotdeauna umeda.
  • Treceti la un smirghel putin mai dur si frecati prin miscari din jos in sus. Ca si la etapa anterioara, nu uitati sa pulverizati incontinuu apa sau solutie de parbriz, pentru a mentine bucata de smirghel umeda. Acordati o atentie sporita partilor curbate ale farurilor.
  • Folositi o carpa sau un prosop curat si uscat pentru a sterge farul si a-l curata de praful rezultat in urma procesului de slefuire cu smirghel.
  • Aplicati solutia sau pasta de lustruire (polish) pe buretele masinii de lustruit. Incepeti sa lustruiti farul pe toate lungime lui. In acest moment deja vor incepe sa se observe schimbarile si rezultatele. Din nou acordati atentie partilor curbate ale farurilor. Aceasta operatiune trebuie sa dureze in jur de zece minute pentru fiecare far.
  • Odata ce sunteti multumiti de aspectul imbunatatit al farurilor, stergeti suprafata farului cu un prosop uscat si curat.
  • Indepartati banda adeziva din jurul farului cu mare grija, fara sa o trageti dintr-odata.
  • Tineti masina ferita de umezeala sau de razele directe ale soarelui, timp de cateva ore.

Puteti repeta acest proces si pentru reconditionarea stopurilor, lampilor laterale sau a proiectoarelor de ceata. Acesti pasi pot fi folositi pentru lustruirea si reconditionarea materialelor din plastic si nu de sticla.