Pentru ca de multe ori masina este o cheltuiala nu o investitie, este necesar sa tii cont de cateva sfaturi despre cum poti prelungi "viata" si valoarea autoturismului tau.

Statisticile spun ca imediat ce te-ai urcat in masina si ai plecat pe poarta dealer-ului, ea se devalorizeaza cu circa 20%, urmand ca in fiecare an care trece sa-si mai piarda intre 15 si 20% din valoare, in functie de marca.spa

Cele mai rezistente la devalorizare sunt marcile germane, iar cele care isi pierd cel mai mult din valoare sunt cele franceze si italiene.

In cazul in care nu vrei sa iti iei o masina pe care sa o tii o viata si daca vrei sa obtii un pret cat mai mare pe ea dupa cativa ani de utilizare, trebuie sa ai grija ce masina alegi sa cumperi si apoi de modul in care o ingrijesti.

Incont.ro iti da cateva sfaturi care te vor ajuta sa-tii masina ca noua:

1. Cand iti cumperi masina este bine sa nu alegi nivelul de echipare standard, fara optiuni de confort. Chiar si cumparatorii de masini second-hand vor in ziua de azi sa beneficieze de aer conditionat, ABS, airbag-uri, geamuri electrice sau oglinzi electrice.

2. Este important sa nu alegi masini de mic litraj. Pentru ca masinile cu motoare mici sunt foarte solicitate pentru a obtine un demaraj, iar masina va avea o uzura mai mare in timp mai scurt.

3. Pastreaza masina cum a conceput-o constructorul. Este bine sa nu faci modificari de

caroserie sau modificari interioare (sisteme audio si tot felul de gadget-uri pentru care trebuie sa dai gauri in bord). Deoarece gusturile difera, in momentul in care te hotarasti sa o vinzi ai putea sa gasesti greu un cumparator.

4. Nu modifica motorul sau alte elemente pentru a creste puterea. In acest caz, impresia viitorului client va fi ca ai fortat masina, ai condus agresiv si ai suprasolicitat-o.

5. Pastreaza tapiteria curata. In acest sens este bine sa pui huse pe scaune si bancheta. In momentul revanzarii le vei putea scoate si tapiteria va arata ca noua.

6. Evita fumatul in masina, pentru ca tot ce este material textil se va imbacsi de miros de fum.

7. Fa reviziile la zi. Mai mult, este bine sa pastrezi toate documentele care sa dovedeasca asta- cartea tehnica a masinii, facturile si chitantele.

8. Pastreaza toate sistemele functionale. Cand vei revinde masina potentialul client va dori ca fiecare buton sa merga.

sursa: ziare.com