Majoritatea romanilor ajung la o spalatorie auto o data pe saptamana, si pentru ca fac un calcul si vad ca au cheltuit 100 de lei intr-o luna se gandesc sa isi deschida si ei una, de aici rezulta si numarul mare de spalatorii auto spun antreprenorii, care avertizeaza ca investitia depaseste 10.000 euro si poate fi recuperata dupa cel putin 5 ani.
Pentru a avea un business in sfera serviciilor trebuie mai intai sa va infintati firma ca SRL-D, societate cu raspundere limitata – debutant, documentele necesare pentru inregistrarea la Oficiul National al Registrului Comertului le gasiti pe onrc.ro. Dupa inregistrarea in registrul comertului urmeaza inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii societatii.
Ce spun antreprenorii
"Este un business din care nu faci foarte multi bani, daca vorbim de profitabilitate este la limita. Investitia pentru doua boxe cu prelata, schelet metalic acoperit, depaseste 10.000 de euro si poate fi recuperata de abia dupa 5 ani“, spune Andrei, care detine o spalatorie in Sectorul 3 din Capitala.
Deschiderea unei spalatorii auto dureaza 4 luni, aprobarile vin greu. Intregul proces cu autorizatii costa circa 2.000 de euro, iar partea buna, spun antreprenorii, „nu mai vrea nimeni spaga pentru autorizatii“.
Cele mai bune luni pentru spalatoriile auto
"Sezonul cu nunti este cel mai profitabil. Cele mai bune luni sunt august si septembrie, iar cele mai slabe sunt cele de tranzitie iarna-primavara sau toamna-iarna“, mai spune Andrei.
In functie de vad si de marime, o spalatorie auto poate avea intr-o zi 50 de masini, restul spalatoriilor mai mici au in medie 20-30 de masini pe zi. Deci intr-o luna, numarul de masini care trec printr-o spaltatorie auto sunt intre 600 si 1.500 de masini.
Dintr-un sondaj realizat in luna septembrie de Promotor, pe 3.000 de persoane, pentru a afla cat de des isi spala romanii masinile, reiese ca acestia ajung la o spalatorie auto o data pe saptamana (31%) sau la doua saptamani (25%).
Daca aveti pana in 35 de ani si nu ati mai avut o afacere in trecut puteti obtine fonduri nerambursabile de la stat de pana la 10.000 euro, insa trebuie sa participati cu aceeasi suma pe care o cereti.
Ce impozit forfetar vor plati de anul viitor proprietarii de spalatorii auto
Proiectul de lege privind impozitul forfetar stabileste pentru spalatorii auto un impozit care se va calcula in principal in functie de suprafata de desfasurare a activitatii, care se va inmulti cu un coeficient de activitate de 7,5 si cu 12. Pentru o spalatorie auto de 200 metri patrati, firmele vor plati anual, incepand din 2014, un impozit forfetar de 18.000 lei, iar pentru una de 500 mp un impozit de 45.000 lei.
Spalatoria auto este o activitate economica care se clasifica (CAEN) la codul 4520 „ Intretinerea si repararea autovehiculelor”. Activitatea include: spalare, lustruire; reparatii mecanice; reparatii electrice; repararea sistemelor electronice de injectie; intretinerea uzuala; reparatii ale caroseriei; reparatii ale unor piese ale motorului.
Daca nu preluati o veche spalatorie aveti nevoie si de autorizatie de constructie de la Primarie, iar pentru a desfasura activitatea aveti nevoie de autorizatie de mediu. Daca spalatoria se aprovizioneaza cu apa din propriul put este necesara si aprobare de la A.N. Apele Romane. Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de mediu sunt pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice:
- Cerere pentru eliberarea autorizatiei de mediu;
- Fisa de prezentare si declaratie avand continutul cuprins in Ordinul M.M.D.D. nr.1798/2007;
- Dovada ca s-a facut publica solicitarea prin cel putin una dintre metodele de informare specificate in anexa nr.3 (publicarea in ziarele de tiraj solicitate de populatie, prezentarea prin posturile de radio si televiziune) - model anunt;
- Planul de situatie si planul de incadrare in zona a obiectivului;
- Procesul-verbal de constatare pentru verificarea respectarii tuturor conditiilor impuse prin acordul de mediu intocmit conform Ordinului Ministrului Apelor si Protectiei mediului nr.860/2002 pentru aprobarea Procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu sau nota privind stadiul de realizare a programului de conformare existent, dupa caz;
- Certificat constatator emis in temeiul art.17 alin.(1) din Legea nr.359/2004 sau anexa la certificatul de inregistrare in cazul reautorizarii;
- Dovada achitare tarif (500 RON).
sursa: wall-street.ro