jante auto    Jantele moderne pot infrumuseta in mod radical aspectul masinii dumneavoastra si pot creste performantele acesteia, dar ele sunt de asemenea si o adevarata provocare din punct de vedere al ingrijirii lor. Particulele supraincalzite care se desprind din placutele de frana bombardeaza in mod constant janta si ard sau topesc finisarea de suprafata a acesteia. Urmele acestor particule lasate pe janta sunt semnele unui fenomen cunoscut sub numele de T<caron> coroziune galvanica t<caron> care poate, eventual, distruge intreg finisajul rotii. 

    Din pacate, nici detergentii auto si nici curatatorii casnici nu sunt indeajuns de puternici sa rupa legatura dintre particulele provenite din placutele de frana si suprafata jantei. Pentru o curatare autentica a jantelor, industria produselor de ingrijire a masinilor a dezvoltat doua grupuri de detergenti: 

1. Primul grup este cel de curatatori pe baza de acid. Acestia sunt folositi pe scara larga de catre operatorii in detailing, dealerii auto si spalatoriile auto, care doresc sa curete jantele in cel mai scurt timp posibil si cu cel mai mic efort. Curatatorii pe baza de acid sunt in general solutii de 2-3 % acid oxilic, fosforic si/sau hidroclorhidric. Cei mai multi curatatori care se gasesc sub forma de spray sunt din aceasta categorie. Cu toate ca acesti curatatori au inregistrat un mare succes comercial, ei prezinta pericolul real de a lasa suprafata T<caron> gravata t<caron> daca sunt lasati sa se usuce pe janta. De asemenea, trebuie sa se evite folosirea unor astfel de detergenti pe rotile care prezinta ciupituri, crapaturi sau zgarieturi in lac ori in suprafata. Acidul va migra in orice fisura si va accentua procesul de exfoliere si de incretire a lacului. 

2. Cel de-al doilea grup de detergenti include, de regula, curatatori non-acid sau liberi-de-acizi. Acestia sunt solutii de solventi alcalini, de obicei glycol ethilenic cu un agent de diluare. Aceste solutii se insinueaza pe sub murdarie si particulele din placutele de frana, indepartandu-le de pe suprafata. De obicei curatatorii non-acid, necesita o frecare pe suprafata (cu o perie sau un burete) dar sunt mai siguri decat ceilalti pentru finisarile jantelor. 

   Odata ce ati ales curatatorul corespunzator, va prezentam cateva sfaturi pentru a face curatarea mai usoara: 

1. Curatati jantele inainte de a spala restul automobilului. In acest fel, panourile caroseriei care au fost deja spalate vor fi ferite de improscaturile cu detergent, mizerii si praf de frana. 

2. Nu curatati roti care sunt inca fierbinti de pe drum. 

3. Curatati cate o roata o data, respectand instructiunile de folosire de pe ambalajul detergentului.