Jantele şi anvelopele sunt cele mai murdare elemente ale maşinii. Pentru a da un aspect perfect autoturismului tău, este necesar să acorzi o atenţie deosebită. Este recomandat ca atunci când speli maşina, jantele să fie primele, fiind şi cele mai murdare elemente. Ideal ar fi să nu utilizezi aceeaşi cârpă atunci când speli restul caroseriei deoarece există riscul de zgâriere a vopselei.
Tot din categoria recomandări face parte şi următorul lucru: să nu foloseşti materiale abrazive sau acide pentru îndepărtarea petelor de pe jantele de aliaj. Poţi să foloseşti soluţii special create pentru acestea, în caz contrar utilizează o soluţie de apă cu şampon auto.

jante_400
După spălare / curăţare este bine să aplici un strat protector de ceară. Ceara nu protejează doar lacul de pe jantele din aliaj, dar te ajută şi pe tine. Dată viitoare când cureţi mizeria de pe acestea, va fi îndepărtată mult mai uşor.
Dacă nu vrei sau nu ai timp să-ţi îngrijeşti maşina singur poţi apela oricând la spălătorii. Însă, trebuie să fii atent ca cei de acolo să nu folosească aburi pentru curăţarea jantelor, substanţe abrazive sau perii dure. Aburii pot să mătuiască finisajul sau chiar să producă exfolierea acestuia datorită diferenţei mari de temperatură dintre jantă şi abur. Substanţele abrazive, precum periile sau rolele dure, pot zgâria janta.
Un alt aspect foarte important este să încerci să nu cureţi janta atunci când ea este supraîncălzită. Apa din soluţie se va evapora, iar pe jantă vor rămâne doar pete dificil de îndepărtat. Aşadar, este înţelept să aştepţi mai întâi ca jantele să se răcească, după care să începi operaţiunea de curăţare.
Jantele şi anvelopele trebuiesc curăţate periodic, ele fiind supuse prafului depus de la plăcuţele de frână, praful de pe drum, noroaie, pietricele, bitum, etc. Până la urmă, jantele sunt nişte elemente foarte importante atunci când este vorba de partea estetică a maşinii. Sunt, dacă vrei, o carte de vizită şi este necesar să le întreţii precum o faci cu restul maşinii.

sursa: promotor.ro