Ce este de fapt Alcantara?

Alcantara este numele de marca inregistrata al unui material compozit, care se foloseste in acoperirea suprafetelor si a profilelor, intr-o larga gama de aplicatii. Asa cum vom vedea, in primul rand, Alcantara NU este un tip de piele si nici nu are vreun fel de legatura cu orice piele tabacita. De aici, o categorie intreaga de confuzii, greseli si probleme.Acest material a fost dezvoltat la inceputul anilor 1970 de japonezul Miyoshi Okamato, un cercetator angajat al companiei de produse chimice Toray Industries. In 1972, au fost puse bazele unui joint venture intre o companie italiana: ENI si Toray cu numele de Alcantara SpA, special pentru a produce si distribui acest material revolutionar.
Avand posibilitati de exprimare remarcabile, Alcantara se foloseste astazi intr-o multime de industrii, de la mobile la imbracaminte si accesorii, de la bijuterii la obiecte casnice de lux, si desigur in industria automobilelor.

Cum se ingrijeste?
Desigur ca toate deosebireile de mai sus poate ca nu ar fi atat de importante daca modul in care se curata si se ingrijeste pielea nu ar fi atat de diferit de cel in care trebuie intretinuta Alcantara. Si daca aceasta din urma, altfel atat de rezistenta, nu ar fi ruinata aproape instantaneu cand se curata ca pielea naturala. In esenta, trebuie retinut ca alcantara este la baza o microfibra si ca daca ajunge sa traga multa apa, sa se imbibe, ea se va compromite.
Se va folosi curatarea cu umezeala controlata. Pur si simplu se foloseste un burete sau o laveta umezite (dar nu prea ude) si se freaca usor. Apoi se sterge imediat cu un prosop sau o laveta uscate. Se poate folosi doar apa plata sau un curatitor foarte diluat. Este atat de simplu! Desigur, daca umezeala buretelui va fi incalzita, eficienta va creste.
Pornind de la aceasta regula simpla a umezelii controlate se pot deduce toate procedurile corecte pentru curatarea finisajelor din alcantara, cat si toate variantele contraindicate.

Instructiuni de curatare generala

Se identifica in prealabil reperele acoperite cu Alcantara sau imitatii ale ei (volan, cotiera, parasolare, tetiere, diferite insertii, panourile usilor, tapiteria, etc.) tinandu-se seama ca aceste materiale sunt foarte moi la atingere (se zgarie sau se razuie cu unghia, lasand o urma specifica), ca picatura de apa va inchide la culoare si va pata, capacitatea de absortie este foarte ridicata.
Pentru a identifica aceste caracteristici si pentru a se testa curatitorul care va fi folosit (sa nu se decolorize sau sa afecetze integritatea materialului) se va testa o zona ascunsa sau putin vizibila. Aceasta regula este valabila si valoroasa in cazul oricarui material, intotdeauna.
De asemenea vor fi excluse extractoarele sau aspiratoarele cu injectie-extractie, samponarea uda si limpezirea. Utilizarea masinilor cu aburi este intezisa, desi este recomandata curatarea cu vapori uscati (=> doar 5% apa in vapori, sub o presiune de 10 atm si la o temperatura de 180 degC => nu necesita solutii de curatat).
O alta recomandare generala este aceea de a nu freca viguros niciodata.

Curatarea zilnica

Este suficient sa se "mature" alcantara folosind o perie moale, o perie de haine si/sau un aspirator.

Curatarea saptamanala

Dupa operatia descrisa mai sus, se sterge usor cu o laveta umezita. Evita folosirea lavetelor/prosoapelor de hartie tiparite pentru ca pot elibera vopseaua din imprimeu.

Curatarea anuala

Tapiteria se va curata cu produsele listate pe siteul www.alcantara.com . Daca astfel de produse nu sunt disponibile, se vor respecta instructiunile de mai sus: "maturarea" si aspirarea cu grija a materialului, stergerea usoara cu un burete sau laveta umezite in apa curata, stergerea imediata cu un prosop uscat. Se limpezeste buretele (laveta) cat mai des si se stoarce bine inainte de folosire. Se repeta operatia de ori cate ori este necesar. Se lasa sa se usuce bine (eventual, peste noapte). Dupa ce s-a uscat, pentru refacerea texturii, se perie delicat cu o perie moale din plastic.

Instructiuni pentru cazuri extreme

Ne vom ocupa aici de doua categorii de cazuri extreme: patarea si scamosarea.

In caz de patare

- se actioneaza imediat (in 30 de minute) si se incepe tratarea petei dinspre exterior catre centru, pentru a se evita intinderea/manjirea petei;

- niciodata nu se toarna solutie de curatat pe Alcantara;
- inainte de a proceda la curatarea petei, se indeparteaza resturile mari ale substantei cazute pe suprafata (daca este consistent - iaurt, gem, etc. - folosete o lingurita, o spatula din plastic/lemn; daca este lichida, foloseste hartie absorbanta neimprimata sau burete);
- evita sa freci tare, ca pata sa nu intre mai adanc in material;
- foloseste o laveta alba (microfibra sau bumbac) ori un burete - stoarse bine - pentru indepartarea petei;
- limpezeste-le des si stoarce-le inainte de o noua folosire.