Viata de sofer e grea cand dau zapezile. Pe langa drumurile mai greu de parcurs, care necesita mai multa atentie, temperaturile scazute nu sunt foarte prietenoase cu circuitele electrice si piesele mecanice. Dar, pe de alta parte, oamenii conduc bine-mersi si in apropiere de cercul polar.

   Tot de la nord vin si aceste sfaturi simple dar salvatoare de nervi si chiar vieti. Iar de la noi vine si un pont financiar, salvator de bugete. Mai bine sa te fereasca necazul pregatit, decat sa te prinda nepregatit.

Pregateste-te de pene

   Cand se asaza neaua, cine stie peste ce se pune. Nu-ti mai dai seama cand treci peste gropi, cuie, sarme iesite. Mai ales pe drumurile noastre. Asa ca riscul de a face pana e la fel de mare ca-n toiul verii.

   Poate ca ai roata de rezerva. Dar te vezi dand la cheie la -15 grade? Cu un kit antipana, cu solutie speciala si compresor, rezolvi treaba in 15 minute. Macar cat sa ajungi pana la cea mai apropiata vulcanizare.

Incalzeste-ti spatele

   Daca nu ai incalzire in scaune, exista huse care-ti instaleaza optiunea asta instant. Functioneaza de la priza de 12V a masinii, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai o baterie brici.

   Oricum, inainte de venirea iernii trebuie sa te asiguri ca ai o baterie brici. Dar imagineaza-ti ca dai la zapada jumatate de ora dimineata si te asteapta un scaun cald la final. Merita. Si merita sa investesti intr-o varianta mai scumpa.

Schimba viteza

   Cutia de viteze poate sa fie cea mai buna prietena a soferului pe drumuri inghetate. Chiar daca soliciti putin mai mult ambreiajul, in situatii critice, foloseste o viteza inferioara pentru a pleca de pe loc. Asta minimizeaza alunecarea rotii.

   Iar cand conduci in panta, foloseste frana de motor obligatoriu. Adica nu apasa ambreiajul in timpul mersului. Vei observa diferenta imediat.

Fa-ti un pachetel de supravietuire

   Pe langa perie si racleta, e bine sa-ti echipezi masina si cu alte produse. Nu strica o patura, niste cabluri de baterie, un set de lanturi, o lopata si un sac cu sare. Iar daca pleci la drum lung, pune si niste conserve in portbagaj. Nimeni nu-si doreste sa ajunga in astfel de situatii, dar e bine sa fii pregatit pentru cea mai urata varianta.

   Ca tot veni vorba, nu-ti fie rusine sa apelezi la sufa, in caz de necaz. Iar daca nimic nu merge, fii gata chiar sa lasi masina in drum. Importanta e sanatatea ta si a celor din masina.

Ramai la curent si planuieste totul

   Iarna clar nu-i ca vara, cand te urci in masina si o pornesti la drum, oriunde ai merge. E sezonul evenimentelor imprevizibile. Nu stii niciodata ce drumuri se inchid si cand. Asa ca e bine sa stai cu urechea ciulita la TV si radio.

   Si sa eviti stradutele, chiar daca GPS-ul iti spune ca-i rost de scurtaturi pe acolo. Primele drumuri deszapezite vor fi bulevardele. Abordeaza traseul mai degraba ca pe vremuri. Cu creionul pe hartie si urechea la buletinul de stiri.

   Chiar daca sunt sfaturi de bun simt, e usor sa le pierdem din vedere cand iarna loveste brusc. Mai presus de orice, pastreza-ti calmul si nu uita ca paza buna trece primejdia rea.

Sursa: ziare.com - 02.01.2019