Fumatul este un obicei pe cât de nesănătos, pe atât de deranjant pentru cei din jurul tău. Mai mult decât atât, mirosul nu dispare odată ce ai stins ţigara. Dacă nu poţi să renunţi la acest viciu, încearcă măcar să scoţi aromele de tutungerie din autoturismul personal.

Înainte de a te apuca de treabă fă o vizită prin magazine şi aprovizionează-te cu un spray sau şampon de curăţat tapiţeria, câteva cârpe din bumbac, un spray de şters praful şi/sau şerveţele umede.

Foloseşte un aspirator de uz casnic pentru că are mai multă putere decât unul auto. Aşează maşina într-un loc umbros pentru că îţi va lua ceva timp întreaga operaţiune.

fumat_400

1. Elimină toate resturile din maşină şi aspiră cu insistenţă. Adună şerveţelele folosite, ambalaje, mucurile de ţigară, scrum de ţigară etc. şi du-le la gunoi. Spală bine scrumiera şi pune un şerveţel umed pentru a evita ca scrumul să zboare. Foloseşte aspiratorul şi pentru banchetă sau plafon.

2. Curăţă meticulos interiorul. Pulverizează spuma pe plafon şi tapiţerie şi aşteaptă câteva secunde. Freacă bine cu o cârpă umedă, pe care o speli în continuu, până când nu se vor mai observa urme maronii pe ea. Apoi şterge cu o cârpă curată şi uscată.

3. Curăţă bine plasticele. Cu un spray de praf (cu o aromă care îţi place) şterge bine portierele, bordul. Poţi folosi spray-ul concomitent cu serveţele umede, frecând insistent.

4. Şterge bine geamurile. Foloşeste o soluţie specială pentru geamuri pentru a le degresa şi pentru a le curăţa. Pulverizează şi şterge cu o cârpă moale.

5. Nu uita de mochetă şi preşuri. Foloseşte aceeaşi spumă utilizată şi în cazul plafonului şi a tapiţeriei, şi freacă până ce cârpa nu se va mai murdări.

6. Aeriseşte maşina. În tot acest timp ai grijă ca portierele să fie deschise la maxim pentru a permite fluxului de aer să intre. Schimbă filtrele de aer.

Dupa ce ai luat la “puricat” fiecare părticică a maşinii, iată câteva „sfaturi din bătrâni” care te vor ajuta să scapi de mirosul neplăcut de ţigări:

Oţetul este o soluţie miraculoasă pentru cei care vor să scape de aromele neplăcute, inclusiv cel de tutun. Așează un recipient cu oţet jos, lângă scaunele din faţă şi dă drumul la sistemul de ventilaţie timp de aproximativ o oră, nu mai mult.

Şi bicarbonatul de sodiu face minuni. Presoară puţin în scrumieră şi peste covoraşe. Apoi, peste câteva ore, aspiră covoraşele. Poţi pune chiar săculeţe cu bicarbonat în diferite locuri în maşină.

Poţi scoate mirosurile neplăcute şi cu zaţ de cafea. Pune-l într-un vas şi lasă-l peste noapte. De dimineaţă vei fi uimit. Totodată, poţi combina zaţul cu mere, fructe ce absorb foarte bine “aromele”.

Lasă o pungă cu cărbuni în maşină câteva zile şi vei constata că aerul din maşină s-a îmbunătăţit. Cărbunele are o capacitate extraordinară de a absorbi mirosurile puternice.

Numai după ce ai curăţat bine maşina poţi folosi odorizante auto pentru ca acestea doar acoperă mirosurile, nu le şi elimină.

sursa: autoblog.md