Cum credeti ca i se pare masinii dumneavoastra ca este tratata? Daca o vedeti ca pe un simplu mijloc de transport, s-ar putea ca aceasta intrebare sa va dea putin de gandit. Daca va considerati totusi un mandru proprietar, probabil ca sunteti mult mai atent cu ea. Insa indiferent care este relatia dintre dvs si masina pe care o conduceti, important este sa aveti grija de ea in moduri specifice, care sa-i mentina fiabilitatea, manevrabilitatea si sa ii pastreze si protejeze valoarea pentru revanzare.

  In cazul in care doriti sa pastrati masina cat mai mult posibil, iar costurile de intretinere sa fie cat mai mici, iata cateva sugestii:verificaresiintretineremasina_400

  1. Uitati-va sub capota pentru a observa eventuale nereguli o data pe saptamana sau atunci cand realimentati.

  2. Schimbati uleiul dupa aproximativ fiecare 10.000 de km parcursi sau in functie de specificatiile din cartea tehnica a masinii. Totusi, multi mecanici vor spune ca schimbul timpuriu de ulei nu poate sa aduca decat beneficii.

  3. Spalati masina la 2 pana la 4 saptamani, in functie si de conditiile din zona dvs. Desigur ca in Bucuresti ar fi necesara spalarea cel putin o data pe saptamana, insa vorbim de costuri minime. In schimb, excrementele de la pasari ar trebui curatate cat mai curand deoarece acestea pot deteriora aspru vopseaua.

  4. Ceruiti masina o data la 6 luni pana la 1 an sau urmati instructiunile produsului pe care il folositi in acest sens. Produsele de ceruire folosite la protejarea masinii pot include urmatoarele tipuri de ceara: ceara vegetala (de Carnauba), ceara animala (de albine), din produse petroliere (parafina), sintetica (polimeri) sau ceara minerala. Indiferent de forma, o ceara buna va da stralucire si volum finisajului si va crea o bariera protectoare intre acesta si mediu. Pe langa rolul estetic (umple imperfectiunile vopselei si reduce efectul de panza de paianjen), ceara are si rolul de a retine impuritatile din atmosfera care, altfel, s-ar depune direct pe finisaje.

  5. Schimbati periodic anvelopele, la 6 luni sau la 1 an, in functie si de recomandarile producatorului. Acest procedeu reprezinta o parte importanta a intretinerii anvelopelor si asigura o uzura mai uniforma a acestora. Daca nu gasiti nici o perioada sau tipar de rotatie in documentatia de utilizare, rotiti anvelopele cel putin o data la 10.000 km-15.000 km. La un impact dur totusi, precum lovirea de un hop, poate rezulta o dezaliniere care sa duca la o uzare neuniforma a anvelopei.

  6. Schimbati filtrele, respectand recomandarile producatorului. Desi schimbarea filtrelor este adeseori subestimata, acest fapt poate avea o serie de urmari neplacute: de la cresterea consumului de combustibil pana la deteriorarea unor componente ale motorului. Mitul conform caruia toate filtrele ar fi “acelasi lucru” indiferent de producator este fals, deoarece elementul de diferentiere este constituit de tehnologia si calitatea hartiei utilizate. Asadar fiti atenti la filtrele de ulei, combustibil, aer si de polen.

  Acestea sunt cateva din aspectele carora trebuie sa le acordati importanta pentru ca masina dvs sa aiba o viata cat mai lunga, iar buzunarul sa sufere cat mai putin. Desigur ca oricare dintre aceste “indatoriri” necesita cheltuieli, insa pe termen lung economia este vizibila.

 

   sursa: auto.ro