Constructorii de maşini nu recomandă spălarea motorului sub nici o formă. Argumentul este întărit prin ideea că, motorul va ieşi din funcţie pănă a ajunge să fie „foarte murdar”.

Ei bine, aceasta este părerea specialiştilor străini, acolo unde şoselele sunt mai curate decât parcările supermarket-urilor din ţara noastră.  Teoretic, ei au dreptate, dar în acelaşi timp această ipoteză poate servi drept un imbold pentru procurarea automobilelor noi, ceea ce nu se va întîmpla în Moldova. O bună parte din automobilele care circulă pe drumurile patriei, au parcurs peste 300.000 de km şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii la nivel estetic.

Pentru un aspect mai îngrijit al motorului, unii şoferi apelează la serviciile spălătoriilor auto. În schimbul unei sume de bani, administraţia „nu îşi asumă răspunderea pentru defecţiunile apărute ulterior în urma procedurilor de curăţare a motorului”. Din acest motiv ne-am întrebat, este bine să spălăm „spaţiul de sub capotă” sau nu?!

Din punct de vedere al siguranţei şi întreţinerii, da! Depunerile de ulei combinate cu praf şi alte lichide pot fi deseori cauza unor incendii. Stratul gros de murdărie duce la încălzirea propulsorului şi totodată îngreunează răcirea acestuia, ceea ce amplifică gradul de uzură a agregatelor şi anexelor.

motor2_400

Nici deservirea tehnică nu este foarte plăcută în astfel de condiţii, iar unele defecţiuni pot trece neobservate din cauza depunerilor. Dar cum rămâne cu riscul la care se expune proprietarul automobilului mergând la spălătoriile auto?

Conform legii, orice agent economic care prestează un serviciu, trebuie să restituie plata daunelor survenite în urma efectuării acestui serviciu care pe deasupra a fost şi achitat! Deci nu ezitaţi să înaintaţi întâi de toate o plângere în scris administraţiei, iar în caz de refuz puteţi apela la instanţele judecătoreşti.

Acum partea a doua. Curăţarea motorului de sinestătător. Dacă aţi decis să mergeţi pe această cale, iată câteva recomandări care vă vor ajuta. Nu folosiţi mijloace de curăţare găsite prin gospodărie cum ar fi săpunul, detergenţii de spălat haine sau vase, apelaţi la magazinele care comercializează produse speciale. Veţi găsi soluţii chimice ce se divizează în universale şi dedicate, pentru caroserie, motor, interior, etc. Cel mai bine va fi să utilizaţi produsul recomandat pentru un anume tip de spălare, în cazul nostru pentru motor.

În continuare, asiguraţi-vă că aţi acoperit cu peliculă (cea mai la îndemănă este cea alimentară) toate blocurile electronice de comandă şi cele mai importante mufe sau fire electrice, în scopul evitării unui scurt circuit. La spălătoriile auto se foloseşte un jet puternic de apă caldă sub presiune, la fel puteţi face şi voi, doar aveţi grijă să nu „staţi prea mult pe un loc”.

După aplicarea chimicalelor, utilizaţi o perie de sârmă pentru a curăţa locurile greu accesibile, timp în care soluţiile de curăţare îşi vor face efectul. Clătiţi bine compartimentul motor şi lăsaţi să se usuce. Dacă dispuneţi de un pistol cu aer comprimat îl puteţi utiliza pentru a elimina apa din locurile unde nu pătrund razele solare sau căldura.

Pe final, avem un sfat pentru proprietarii automobilelorcare doresc să îşi vândă prietenul de fier. Un motor prea curat va stârni dubii pentru noul vânzător, care va decide că vreţi să ascundeţi unele defecţiuni sau scurgeri de ulei (deseori ca urmare a uzării garniturilor), ceea ce va reduce din şansele de vânzare.

sursa: autostrada.md