A venit vara si o data cu ea, vremea concediilor si a calatoriilor cu masina, fie de weekend, fie de vacanta. Cu fiecare calatorie, mai ales in Romania, aspectul masinii noastre se schimba si este afectat estetic de depunerile de praf, polen, materii organice, insecte, gudron, bitum si multe altele. Unde mai pui ca noroiul si ploaia nu te ajuta nici ele prea mult ca sa-ti pastrezi masina curata. Dar ce inseamna o spalare auto ca la carte?
Evident, vine o vreme cand orice posesor de masina, doreste sa o curete complet astfel incat aspectul sau stralucitor si curat sa revina. Desi tinem foarte mult la masina noastra si ne dorim cu orice pret sa o mentinem in perfecta stare, atunci cand vine momentul sa o spala ne intereseaza doar un singur aspect: PRETUL. Motiv pentru care evitam sa alegem ce este mai bun pe termen lung si neglijam aspectele importante ale intretinerii masinii.
Indiferent de pretul masinii, dar mai ales atunci cand achizitionam o masina de peste 15-20.000 de euro, sau cand conducem limuzine de peste 50.000 Euro, putini sunt cei care analizeaza impactul pe care il are intretinerea acesteia asupra valorii autoturismului si gradul de degradare accelerat pe care il are intretinerea necorespunzatoare.
Suntem extrem de atenti la ce solutii chimice utilizam pentru spalarea hainelor, la ce creme cosmetice utilizam pentru piele, dar cand vine vorba de masina, orice solutie cu spuma o consideram suficienta pentru a reda stralucirea si curatenia initiala a masinii noastre, mai ales daca aceasta operatiune este mai ieftina decat spalarea unui tricou. Dar, asa cum se intampla in orice alt domeniu, din pacate, de cele mai multe ori, se dovedeste ca un pret foarte mic nu este degeaba mic, iar rezultatele negative se vad imediat.
Vom incerca sa evidentiem mai departe aspectele ce trebuie retinute si pasii ce trebuie urmati astfel incat masina ta sa nu aiba de suferit in urma intretinerilor saptamanale sau lunare, pastrandu-si nealterata valoarea si aspectul in timp. Dar un lucru trebuie retinut din start: atat pentru exterior, cat si pentru interior, cele mai importante lucruri ce trebuie analizate si verificate sunt solutiile utilizate in curatarea partilor componente ale masinii, precum si consumabilele utilizate pentru stergere, curatare, aspirare.
Spalarea exterioara si etapele care trebuie facute
Prespalare - Are rolul de a curate stratul superficial de murdarie si de a “inmuia” materiile depuse pe suprafata lacului si a elementelor de caroserie.
Degresare caroserie/jante - Efectuata cu o solutie concentrata care ataca si dezlipeste in profunzime depunerile existente, astfel incat procesul final de spalare sa fie complet.
Eliminare insecte/materii organice - Utilizeaza solutii profesionale specifice, ce ataca si dizolva materiile organice (insecte, polen, etc) ce se depun la viteze mari si interationeaza cu lacul de protectie producand suprafete matuite in timp daca nu sunt eliminate constant si cu solutiile corespunzatoare.
Aplicare spuma active - Procesul de curatare completa a exteriorului masinii cu o solutie alcalina ce actioneaza in profunzime pe toate suprafetele externe ale caroseriei, eliminand 99% din murdaria depusa.
Spalare cu apa - Eliminarea sub jet de apa a solutiei si depunerilor de pe suprafata masinii, pastrand intact aspectul final, fara a-i crea zgarieturi superficiale sau microfisuri
Ceruire lichida - O solutie aplicata la finalul procesului de spalare ce sigileaza microfisurile existente si confera o protective de scurta durata elementelor de caroserie, eliminand in mare parte efectul electrostatic ce atrage in timp depunerile de mizerie pe suprafetele caroseriei.
Spalare finala - Curatarea finala prin care aspectul exterior devine impecabil.
Stergere/Uscare - Se face cu ajutorul unor turbosuflante ce elimina o mare parte din apa reziduala sau prin eliminarea sa cu ajutorul unor materiale foarte delicate (lavete din piele naturala sau sintetica foarte fina si lavete din microfibra ce nu afecteaza mechanic suprafetele sterse/uscate)
Pentru toate aceste etape ce pot fi aplicate complet sau partial in functie de gradul de murdarie al caroseriei, solutiile utilizate fac diferenta atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung.
Utilizarea de catre centrele de spalare profesionala a unor solutii cu o concentratie ridicata de fosfati sau substante acide, va garanta pe termen scurt o curatare completa si teoretic eficienta a intregii caroserii insa pe termen mediu si lung, toate elementele spalate in mod repetat cu astfel de solutii se vor matui si vor deveni semiopace, in special lacul de protectie, suprafetele de plastic (faruri, ornamente) si etanseizarile din cauciuc ce protejeaza elementele masinii.
In paralel, exista solutii profesionale de foarte buna calitate ce nu bazeaza tehnologia de spalare/curatare a elementelor de caroserie pe o concentratie ridicata de fosfati, producatorii de top orientandu-se catre substante chimice noncorozive si care produc efect similar fara a degrada in timp elementele curatate. Cu alte cuvinte, o spalatorie care se respecta va folosi substante de calitate care nu au cum sa fie ieftine, fiind de ultima generatie.
sursa: 4tuning.ro